در این زمینه و با هدف احترام به نظرات مخاطبان، گفتوگویی تکمیلی با ابوالفضل صالحی، مدیر فناوریهای نوین معاونت توسعه و فناوری رسانه انجام شد. در این گفتوگو تلاش شده است، پرسشهایی که به صورت اظهار نظر مخاطبان با موضوع اچ دی سازی در ایسنا مطرح شده است، از این مدیر فنی رسانه پرسیده شود.
ابوالفضل صالحی در پاسخ به پرسش برخی از مخاطبان که عنوان کرده بودند، شبکههای جدیدی که به صورت HD پخش میشوند، لِگ (تاخیر) دارند و چه باید بکنند که این لگ برطرف شود؟ چنین گفت: شبکههای جدید کیفیت ارسال بالاتری دارند و به همین دلیل نیاز به آنتن سالم دارند. هر چند ما در سمت سازمان صداوسیما در حال انجام تغییراتی هستیم که ان شاءالله مشکل سمت گیرندهها خیلی کمتر شود. اما در حال حاضر مخاطبان با تغییر و تنظیم آنتن خود می توانند مشکل را برطرف کنند. این یک دلیل می تواند باشد. دلیل دیگر اینکه اگر تصاویر به شکل حرکت کُند پخش میشود، احتمالا دستگاه نیاز به به روزرسانی دارد. لطفا با هماهنگی شرکت سازنده، آپدیت دستگاه تهیه و دستگاه به روزرسانی شود.
این مسئول فنی سازمان صداوسیما در پاسخ به پرسش دیگر برخی مخاطبان که عنوان کرده بودند، در حال حاضر حتی سه شبکه HD که قبلا داشته اند را هم امکان دریافتش ندارند و هرچه هم سرچ میکنند، کلا آن فرکانس هیچ قدرت سیگنالی ندارد تا تصویری نمایش بدهد، گفت: در شهرهای بزرگ مانند تهران دیگر این وضعیت نیست و اگر مجددا سرچ کنند، روی چیدمان جدید مثل سابق پیدا میکنند. اما در مناطقی که محدودیت فرستنده وجود داشته است، از فرستندههای بسته سوم برای فرستندههای بسته اچ دی استفاده شده است. لذا آنجا باید برای دریافت شبکههای اچ دی گیرنده جدید تهیه بشود. اما کلیه شبکهها در بسته اول و دوم با کیفیت اس دی قابل دریافت است و هیچ کس هیچ شبکه ای را از دست نداده است.
او ادامه داد: ۱۲ شبکه اچ دی جدید با کیفیت HEVC پخش میشوند و با توجه به محدودیت های باند فرکانسی و توسعه خیلی گران قیمت فرستندهها اگر قرار بود این شبکهها با کد قدیمی توسعه پیدا کند به جای دو فرستنده نیاز به شش فرستنده بود که با این وضعیت تحریم ها شاید این امکان فراهم نمیشد.
صالحی تاکید کرد: فرستندههای جدید که پوشش HEVC دارند، به صورت T2 (تی ۲) هستند. اینها پهنای باند بیشتری نسبت به فرستندههای «تی» دارند و کدهایی برایشان استفاده شده، HEVC است؛ لذا لازم است برای شبکههای جدید، گیرنده جدید تهیه شود.
او در پاسخ به پرسش تعدادی از مخاطبان که عنوان کرده اند «شبکههای HD برایشان آمده است ولی فقط صدا دارد»، توضیح داد: علت این است که گیرنده DVB-T2 است اما کدهای HEVC ساپورت نمیکند. دو راهکار وجود دارد. بعضی از گیرنده سازها برای دستگاههای خودشان به روزرسانی داده اند و اگر به روزرسانی انجام شود، مشکل حل میشود. اما برخی دیگر از شرکت ها بخاطر بیزینس پلنی که داشتند حاضر نشدند آپدیت بدهند یا اصولا دستگاهشان به دلیل پردازشگر قدیمیکه در آن استفاده شده، امکان پردازش کد HEVC را نداشته است. اگر صدا را دارند و تصویر را ندارند، مشکل به دلیل خوانده نشدن روش فشرده سازی یا همان کد HEVC توسط دستگاه است.
صالحی در ادامه در پاسخ به برخی از مخاطبان که عنوان کرده اند به رغم اینکه ظرف دو ـ سه سال اخیر دستگاه گیرنده خود را خریداری کرده اند، اما نمی توانند شبکههای اچ دی را دریافت کنند، تصریح کرد: ملاک، زمان تهیه دستگاه نیست، بلکه ملاک زمان ساخت دستگاه است. متاسفانه برخی دستگاهها برای مثال تولید ۱۰ سال قبل بوده اند، در انبارها نگهداری میشده و ظرف این دو ـ سه سال فروخته شده است. اما دستگاههایی که در این دو ـ سه سال اخیر تولید شده است ـ مخصوصا تلویزیونها ـ همه T2 و HEVC ساپورت هستند و اگر کسی دستگاهش جدید است و مشکل دارد، باید با شرکت سازنده گیرنده خود تماس بگیرد.
او در پاسخ به یکی از پرسش ها تاکید کرد: اینکه بگویند دستگاه الترا اچ دی ۴k دارند ولی فقط صدای شبکههای اچ دی را می آورد و تصویر را ندارند، چنین چیزی ممکن نیست. چون شبکههای ۴k در تمام دنیا قابلیت دریافت HEVC را دارند و حتما باید شبکههای ما را دریافت کنند؛ مگر اینکه آن دستگاه مشکل داشته باشد و باید به روزرسانی شود.
این مدیر معاونت فنی سازمان صداوسیما، سپس در پاسخ به برخی از اظهار نارضایتیهای مخاطبان برای ورود سیستم جدید اچ دی، یادآور شد: این روش پخش، جدید است. همان طور که موبایل 3G می آید و بعد 4G می آید، این هم روش پخش جدید است و به ناچار باید هم از طرف سازمان صداوسیما و هم از طرف گیرنده سازها و هم مردمیکه گیرنده تهیه میکنند، اطلاعات کافی وجود داشته باشد.
ابوالفضل صالحی درباره دریافت شبکههای HD در استانها و شهرستانهای کشور، اظهار کرد: در کلیه استانها و شهرستانها که بسته سوم دیجیتال را داشتند، الان بسته سوم اچ دی را هم خواهند داشت؛ یعنی هشت شبکه اول اچ دی را دریافت خواهند کرد. 10 مرکز استان در فاز اول ـ نهم آذر ماه ـ بسته چهارم اچ دی را هم دریافت کردند. تا پایان سال هم تمام مراکز استانهای ایران کلیه شبکههای اچ دی را دریافت خواهند کرد که حدود ۵۰ الی ۶۰ درصد جمعیت کل کشور را شامل میشود. پس از تامین اعتبار از سوی دولت و منابع استانی و انجام تشریفات قانونی، ان شاءالله خرید فرستندههای جدید برای شهرستانهای بزرگ توسط مراکز صداوسیمای استانها، یک به یک انجام و پوشش شبکههای اچ دی هر روز کامل تر میشود.
او در پاسخ به اظهار نظری درباره رزولوشن ۵۷۶ شبکههای اچ دی، توضیح داد: رزولوشن ۵۷۶ مخصوص کیفیت اس دی است و ربطی به اچ دی ندارد. مخاطبی که این اظهار نظر را بیان کرده، احتمالا کلیه ۲۲ ـ ۲۳ شبکه اس دی که پوشش آن کامل است را دریافت میکند. تمام شبکههای اچ دی در کشور، استانداردهای جدید جهانی و کیفیت ۱۰۸۰p را دارا هستند.
ابوالفضل صالحی در پایان به پرسش یک مخاطب که عنوان کرده بود، توانسته است کانال های اچ دی را دریافت کند اما برای مثال از میان آنها آی فیلم را نمیگیرد، چنین پاسخ داد: این یک مساله عجیب و بعید است. هر عزیزی که چنین مشکلی دارد لطفا با بخش فنی ۱۶۲ تماس بگیرد و موضوع را اطلاع بدهد تا ما بررسی میکنیم. چون بستهها از مرکز ـ تهران ـ تولید میشود و به صورت سیگنال رسانی زمینی و ماهواره ای به فرستندهها ارسال میشود، اینگونه نیست که یک مرکز استانی بتواند یک شبکه را حذف یا اضافه کند.
https://www.isna.ir/news/99091611743