«آفتاب مهتاب» اولین مسابقه ویژه خردسالان است که با هدف تشویق آنها به تحرک و بازیهای جمعی تولید شده و از زمستان سال 1402 تاکنون از شبکه پویا درحال پخش است.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، «آفتاب مهتاب» برنامهای است با محوریت مسابقه و بازی که در آن خردسالان در گروههای چندنفره در فضایی شاد و جذاب با هم رقابت میکنند؛ رقابتی که هدف اصلی آن شادی، پویایی، تلاش برای مشارکت و درنهایت، رسیدن به موفقیت جمعی است.
جهان کودکانه و کشف زندگی در لحظه
زهرا حقجویی، کارگردان برنامه با اشاره به تجربه کارگردانی برنامه «آفتاب مهتاب» گفت: «آفتاب مهتاب» تجربه بسیار ارزشمند و چالشبرانگیزی بود. در این برنامه بچهها بهطور نمادین بهعنوان مسافران سرزمین آفتابمهتاب وارد آرایه (دکور) میشدند و باید برای سفینهای که در آنجا قرار داشت، ستاره جمع میکردند. مسابقهها رقابتی، اما بازی پایانی یک بازی دستهجمعی بود و این بازیها طوری طراحی شده بود که کودکان بتوانند آنها را با وسایلی ساده در خانه اجرا کنند.
وی هدف اصلی گروه تولید را جلب توجه و دقت بچهها به جهان پیرامون دانست و افزود: همکاری، همدلی و ترغیب بچهها به فعالیتهای جسمانی و خلاقانه و همچنین افزایش ظرفیتهای شناختی و مهارتآموزی آنها بود تا کودکان بتوانند در کنار سرگرمی، مهارتهای جدیدی یاد بگیرند و توانمندیهایشان را تقویت کنند.
این کارگردان تصریح کرد: البته «آفتاب مهتاب» ابتدا بهعنوان یک برنامه ترکیبی و با هدف ترغیب کودکان به فعالیتهای جسمانی طراحی شده بود. بهمرور زمان و با جلسات متعدد با گروه اتاق فکر برنامه به این نتیجه رسیدیم که با الهام از طبیعت، میتوان بعد جدیدی را به برنامه اضافه کرد و از آن پس، هر قسمت از برنامه با الهام از یک موجود یا عنصر از طبیعت مثل دریا، درخت، باد، اسب و... آغاز شد.
وی افزود: تجربه ساخت «آفتاب مهتاب» نشان داد که با خلاقیت و نوآوری میتوان برنامههای ارزشمند و مؤثری برای کودکان تولید کرد. بهنظرم همکاری گروهی و استفاده از تخیل در برنامهسازی، از نکات کلیدی توفیق برنامه «آفتاب مهتاب» بود.
تمام شرکتکنندهها برندهاند
احسان نیلی، تهیهکننده این برنامه درخصوص تولید برنامهای برای سنین کودک و نوجوان گفت: شروع فعالیت من در سازمان با حوزه برنامهسازی برای کودکونوجوان بود و در دوران تولید برنامه «نیمرخ» شکل جدیتری به خود گرفت؛ اما از زمانی که ساختار شبکهها تغییر کرد و گروه کودک از شبکه یک حذف شد، حوزه کاری من هم در شبکه یک بهسمت فیلم و سریال و برنامههای اجتماعی رفت. مدتی هم در یکی از شبکهها مدیر گروه کودک بودم. تجربه بسیار جذاب «آفتاب مهتاب» ترغیبم کرد تا دوباره به فضایی برگردم که مدتی از آن دور شده بودم.
وی با اشاره به ویژگی منحصربهفرد «آفتاب مهتاب» عنوان کرد: بزرگترین ویژگی این برنامه تحرک، ایجاد انگیزه برای تحرک و شیوه متفاوت مسابقات آن است. برنده شدن در این برنامه، بهمعنای بردن جایزه نیست. ازآنجاکه معرفی یک برنده برای سنین خردسال آسیب ذهنی ایجاد میکند، آن را طوری طراحی کردیم که در انتها، کل شرکتکنندهها بهعنوان برنده اعلام شوند و امتیازهایشان درنتیجه مشارکت با یکدیگر جمع شود که خود بچهها در پایان متوجه این موضوع میشوند. این تهیهکننده ادامه داد: بچهها درعینحال که برنده ندارند، رقابت میکنند و در انتهای مسابقه هر دو گروه احساس برنده شدن دارند. درواقع، تلاش برنامه بر این بود که اتفاقی را برای پیشرفت و درک نتیجه حس همکاری و همدلی بین بچهها رقم بزند.
جای چنین برنامهای در تلویزیونی خالی بود
مهیار مجیب، مجری، درباره حضورش در این برنامه گفت: از سالها پیش، احسان نیلی، تهیهکننده این برنامه را میشناختم و با زهرا حقجویی، کارگردان برنامه نیز تجربه یک همکاری خیلی خوب و موفق داشتم. وقتی «آفتاب مهتاب» به من پیشنهاد شد و داستان برنامه را خواندم، احساس کردم واقعاً سالیان سال جای چنین برنامهای در شبکههای تلویزیونی ما خالی بوده است. سالها پیش در دورانی که نوجوان بودم، برنامه بسیارجذابی به نام «حالا بشین، پاشو، بخند» از شبکه یک تلویزیون پخش میشد و علیرضا خمسه، مجری آن بود که در طول برنامه بچهها را به تحرک وادار میکرد. بعداز آن، دیگر هیچ برنامهای مشابهش ندیدم تا «آفتاب مهتاب». همچنین در کنار امیرحسین انصافی که انصافاً بازیگر بزرگی است، خیلی چیزها یاد گرفتم. در کل، با «آفتاب مهتاب» تجربهای ناب به دست آوردم و فکر میکنم که خیلی به دانشم در این زمینه افزوده شد.
وی با اشاره به بازخورد «آفتاب مهتاب» از شروع پخش آن تاکنون، اظهار کرد: برنامه بازخورد خوبی داشته و زمانیکه پخش شد، دوستانم از جایجای ایران تماس میگرفتند و جدا از اینکه از برنامه تعریف میکردند، درخواست میکردند که بچههایشان در برنامه شرکت داده شوند؛ ولی متأسفانه نتوانستیم پذیرای آن بچهها باشیم، چون ضبط برنامه تمام شده بود. «آفتاب مهتاب» با اقبال زیادی روبهرو شده بود و میتوانم بگویم که واقعاً غافلگیر شدم.