سال گذشته سریالی تحت عنوان «حکایت های کمال» برای شبکه دو ساخته و به پخش رسید، سریالی که اقتباسی از کتابی به همین نام و نوشته محمد میرکیانی بود. شخصیت اصلی این سریال پسری به نام کمال بود که در کشاکش زندگی و در جامعه دهه ۵۰ فراز و فرودهای بسیاری داشت.
از همان ابتدای نگارش و با توجه به اینکه قصههای کمال بیش از ۱۰۰ قسمت به نگارش در آمده و در قالب کتاب به چاپ رسیده، این سریال پتانسیل ادامه دار شدن را داشت اما بنا به دلایلی تاخیری در تولید آن صورت گرفت. حالا و بعد از گذشت تقریبا یک سال از تولید فصل اول این سریال، قرار است فصل دو و سه آن نیز با همان گروه قبلی و با تغییرات جزئی در ترکیب بازیگران تولید شود.
خبرگزاری فارس با «قدرت الله صلح میرزایی» کارگردان این سریال درباره ادامه تولید و قصههایی که قرار است در فصل های بعدی «حکایت های کمال» به تصویر کشیده شود، گفت و گو یی انجام داده است که درادامه می خوانید:
** تولید ادامه سریال «حکایت های کمال» به کجا رسید؟
- انشاله بزودی و بعد از عقد قرارداد فیلم نامه کار وارد مرحله پیش تولید میشود. نویسندههایمان همان افرادی هستند که فصل یک را به نگارش درآورده بودند. آقای امیرجهانی و گروهشان (آزاده محسنی، نسیم عرب امیری و ...) کار نگارش این سریال را در فصل دو و سه به عهده خواهند داشت.
** تصویربرداری از چه زمانی آغاز میشود؟
- در خوش بینانه ترین حالت ممکن دو ماه دیگر و تا پایان تابستان ضبط را شروع میکنیم.
** با توجه به وضعیت شیوع مجدد کرونا تاخیری در تصویربرداری ندارید؟
- الان که همه پروژهها با رعایت پروتکل بهداشتی مشغول کار هستند و ما هم از این قاعده مستثنی نیستیم.
** به طور معمول سریال هایی که در بیش از یک فصل های ساخته میشوند به دلیل قرار گرفتن در برهههای زمانی متفاوت، با برخی از بازیگران خداحافظی کرده و تعدادی بازیگر نیز به کار اضافه میکنند. در مورد ادامه حکایت های کمال نیز به این شکل است؟
- تعدادی از بازیگرانمان تغییر میکنند اما اغلب شان همان بازیگران قدیمی هستند که در فصل یک به ایفای نقش پرداخته بودند. همچنین قرار است تا بازیگران جدیدی نیز به این سریال اضافه شوند.
** شخصیت های اصلی چطور؟ کمال و خانواده اش همان بازیگرهای قبلی هستند؟ یا آنها هم ممکن است تغییر کنند؟
- آقای پاک نیت و محمدرضا شیرخانلو از بازیگرانی هستند که در ادامه این سریال نیز بازی خواهند کرد.
** قصه فصل دوم از چند سال بعدتر از فصل یک روایت میشود؟
- شاید دو سه سال بعدتر از زمانی باشد که فصل یک را روایت کردیم.
** در این مدت زمانی یکسالی که بین تولید این سریال وقفه افتاد، شیرخانلو که الان نوجوان شده تفاوتی در ظاهرش دیده نمیشود که با نقش و سالی که در آن هستید تضاد داشته باشد؟
- نه. اتفاقا این یکی دو سال باعث شد که ما دقیقا به همان سنی که محمدرضا باید در آن سن باشد نزدیک تر شویم. از آنجایی که او در سن رشد و بلوغ است الان از نظر جثه ای دو سه سال بزرگتر از قبل شده است.
** یکی از مسائلی که در مورد تولید ادامه سریال ها مطرح است استفاده از لوکیشن و دکور است. با توجه به اینکه آقای شایانفر بارها در مصاحبههایش این را ذکر کرده که ما یک شهرک به نام حکایت های کمال در شهرک غزالی ساختیم و برای تولید ادامه این سریال در فصل های بعدی نیازی به طراحی و ساخت دکور نخواهیم داشت، آیا دکورسازیهایتان ادامه دارد؟ یا از همین دکورها استفاده خواهید کرد؟
- باید بدانید که برای تولید فصل اول این سریال چندماهی گروه صحنه و دکور ما مشغول ساخت و ساز بودند و یک شهرک که شامل چند خانه به طور کامل و خیابان و مغازه و میدان و ... است را ساختیم و بعید می دانم دیگر نیازی به ساخت و ساز در همین فضا داشته باشیم، اما اگر قصه به سمتی رود که مجبور باشیم باید بسازیم.
** شما در فصل یک به قصههای کتاب «حکایت های کمال» نوشته محمد میرکیانی پای بند بودید و تقریبا بر اساس آنها پیش می رفتید. در فصل جدید چطور؟ چقدر به متنهای آقای میرکیانی وفادار می مانید؟
- از همان ابتدای فصل یک هم به متنهای آقای میرکیانی وفادار بودیم و در ادامه هم به همین روش پیش خواهیم رفت.
** در فصل یک قصههای این سریال طوری بود که بیشتر حول محور خانواده کمال و ارتباط آنها با همسایهها پیش می رفت. اتفاق های بیرونی در قصه شما کمرنگ بود در این فصل چطور است؟
- درست است در فصل قبل شاهد اتفاق هایی بودیم که بین یک خانواده و بیشتر میان همسایهها می افتاد اما در این فصل اتفاق های بیرونی نمود بیشتری در داستان اصلی ما دارد و به متن اصلی قصه وارد میشود.
** اتفاق های بیرونی در آن سالها به چه برهه ای برمیگردد؟
- بخشی از فصل های دو و سه که در قالب ۷۰ قسمت قرار است ساخته شود به ماجرای مبارزههای قبل از انقلاب برمیگردد و قیام پانزده خرداد یکی از اتفاق هایی است که در فصل دو و سه این سریال به آن خواهیم پرداخت. همچنین نوع زندگی مردم در آن سالها و نوع درگیری شان نیز از محوریت فصل های بعدی ما است.
** یعنی به طور کامل به این بخش ها ورود میکنید؟
- بله، اما بدون شعار. اتفاقا در نقدهایی که درباره حکایت های کمال همان زمان پخش نوشته میشد خوانده بودم که این سریال مسائل روز جامعه را بدون شعارزدگی بیان میکند. چراکه مخاطب ما بسیار باهوش است و به محض دیدن شعار در یک اثر نمایشی به سرعت آن را پس می زند و دیگر مخاطبش نخواهد بود.
** و چقدر مخاطب برایتان اولویت دارد؟
- ما برای مردم کار میکنیم و اگر نظر آنها برایمان مهم نباشد پس برای چه کسانی داریم کار می سازیم. من برخلاف برخی از دوستان که معتقدند برای دل خودشان کاری را می سازند، اینطور فکر نمیکنم و از ابتدا تا انتهای کارهایم، مخاطب در صدر توجهم قرار دارد. در همه جای دنیا هم به همین شکل است و اکثر سریال های خارجی با توجه به استقبال مخاطب از آن ساخته و ادامه پیدا میکند که نمونههایش در این چند سال شاهد این مطلب است.
** به نظر شما مردم کدام بخش این سریال را دوست داشتند؟
- اغلب مردمیکه مخاطب این سریال بودند روی بار نوستالژی آن تاکید داشتند و استفاده از آکسسوار صحنه و خانههای قدیمی و حتی بازیهایی که در قدیم بین بچهها مرسوم بوده است را دوست داشتند. آنهم بچههایی که در حال حاضر و در عصر کنونی هیچ بازی ندارند و همه بازیهای آنها در گوشیهای تلفن همراه خلاصه شده است به همین خاطر دیدن و تماشای چند نوجوان که با هم بازی میکنند یکی از جذابیت های این سریال برای این گروه سنی بود. همچنین از خودگذشتگی و مبارزههایی که مردم در آن زمان انجام می دادند یکی از محوریت های دوست داشتنی سریال شد.
** در این زمینه بازخورد مثبت از بچههایی که مخاطب سریال بودند، داشتید؟
- چرا یکی از دوستانم همان زمان با من تماس گرفت و خواست تا کل دی وی دیهای این سریال را به او بدهم چونکه دوست داشت تا این بازیهای قدیمی مثل الک دولک، هفت سنگ و ... را برای فرزندانش اجرا کند. از طرفی مردم با دیدن این سبک سریال ها خودشان را در گذشته میبینند و برای بچههای امروزی این مهم است که با دیدن زندگی و قصههای کمال آنهم در سی سال پیش لذت میبرند. حتی یادم است زمانی که حکایت های کمال پخش میشد شلوغیهای خیابانها ادامه داشت اما با این حال مردم و در خانههایشان این سریال را دنبال میکردند.
** هر کدام از سوژههایی که می فرمائید شاید به تنهایی بتواند بار یک سریال مجزا را به دوش بکشد. اما شما همه اینها را در قالب یک سریال آوردید.
- ما برای نگارش این سریال حدود یک سال زمان گذاشتیم و کار راحتی نبود.
** اما نمی توان به طور صریح گفت به خاطر اینکه نوستالژیهای زیادی در این سریال دیده میشده مردم آن را دوست داشتند.
- بله درست است و من منکر این نیستم که قصههای کتاب حکایت های کمال قصههای داستانی خوبی است. علاوه بر این حتی خیلی از دوستان میگفتند که پلانهایی که برای این سریال گرفتید پلانهای سینمایی بوده است. چونکه من بیشتر سابقه کارگردانی در سینما دارم و به همین خاطر بخشی از این سریال نیز به همان سمت رفته است.
** در حال حاضر چند قسمت از این سریال تولید و پخش شد؟
- ۳۴ قسمت در قالب فصل یک پخش شد و ما از همان ابتدا قرارداد ۱۰۵ قسمت را نوشته بودیم و تصمیم داشتیم که این سریال در سه فصل و پشت سرهم ساخته شود که خب بنا به دلایلی تاخیری در این میان افتاد و ۷۰ قسمت باقی مانده را بنا داریم در دو فصل آینده مقابل دوربین ببریم.
** این تعداد قسمت ها مربوط به دو فصل است؟
- بله فصل دو و سه.
** چقدر زمان از نظر تولیدی به خود اختصاص می دهد؟
- بستگی به شرایط تولیدی دارد. همان زمان برای اغلب سکانس ها حدود ۳۰۰ هنرور داشتیم که خب هماهنگی و مدیریت اینها زمان زیادی میبرد و اگر با همین فرمان پیش رویم زمان زیادی را از نظر تولیدی میبرد.
** این دو فصل از نظر زمانی چه تفاوتی با هم دارند که فصل بندی شده است؟
- به هر حال برای فصل بندی کردن هر اثری منطق و اصولی وجود دارد و کارگردان و تهیه کننده به همراه نویسنده روی این فصل بندیها مترکز میشوند. در اینجا هم ما بر اساس تحولات موجود در قصه فصل بندی کردیم که در پایان هر فصل قصههایمان به نتیجه گیری مشخصی می رسند. برای مثال در فصل یک ساواک را به قصه وارد کردیم و در پایان فصل مامورهای نیروی انتظامی نوری را دستگیر کرده و بردند.
** در این فصل بندی برهههای مختلف زمانی خواهید داشت یا اینکه پشت سر هم روایت میشود؟
- بله تقریبا دو سه سال بعد از قصه ای است که در فصل اول به تصویر کشیده شده است و همانطور که گفتم شخصیت کمال نیز بزرگتر شده است و این گذر زمان منطقی درمی آید.