به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، سید مهدی دزفولی کارگردان این مستند و نویسنده کتاب قمار، با اشاره به اینکه پس از چند سال پژوهش و بررسی تاریخی، سرانجام کار کتاب و مستند مذاکرات مک فارلین با عنوان «قمار» به اتمام رسیده است، از رونمایی آن در روزهای آینده خبر داد.
به گفته این مستندساز، مستند 80 دقیقهای «قمار» تلاش میکند، ابعاد مختلف ماجرای مک فارلین را بیان کند، از این رو در این مستند شاهد مصاحبه با افراد مطلع از پرونده مک فارلین خواهیم بود و به ابعاد ناشنیده و ناگفتهای از ماجرای مک فارلین پی میبریم؛ گفتنی است این اتفاق برای اولین بار در ایران رخ داده است.
وی با این توضیح که ماجرای مک فارلین مربوط به مذاکرات مخفیانه بین ایران و آمریکا در سالهای 1364 و 1365 به بهانه تأمین سلاح ایران و آزادی گروگانهای آمریکایی و فرانسوی در لبنان بوده، به این اشاره کرده است که پرونده ابعاد دیگری هم داشته که هیچگاه به آنها پرداخته نشده است، از آنجاییکه این موضوع بسیار اهمیت دارد اما هیچگاه درباره لایههای مخفی آن صحبتی به میان نیامده است.
این پرونده نیز در ایران با نام مک فارلین مشهور شد اما در آمریکا «ایران گیت» لقب گرفت که پس از رسوایی واترگیت، بزرگترین بحرانی سیاسی برای رؤسای جمهور آمریکا بوده است و همین اهمیت موضوع و پرونده را نشان میدهد. اما متأسفانه هیچگاه در داخل ایران کار جدی پژوهشی و مستندی درباره آن نشد.
وی با بیان اینکه در کتاب «قمار» هم تلاش کرده است به صورت پژوهشی و مبسوطتر نیز در این باره صحبت کند از عرضه این کتاب 400 صفحهای در روزهای پیش رو نیز خبر داده است.
به گفته این پژوهشگر موضوع مذاکره با آمریکا همواره مطرح شده است و جدیدترین تجربه ایران در این باره هم مذاکرات برجام بوده است که شاهد نتایج آن در این سالها هستیم و مردم میتوانند قضاوت کنند که آیا تجربهای موفق بوده است یا خیر. چنانچه از تجربههای قبلی در این خصوص استفاده مطلوب شده بود و تحلیلهای درستی صورت میگرفت شاید این روزها شاهد چنین تنشهای سیاسی نبودیم و بحث مذاکره به این شکل خام مطرح نمیشد و راهکارهای بهتری اتخاذ میشد.
مستند «قمار» از آخرین تولیدات اخیر مرکز مستند بسیج سازمان صداوسیما است که تولید آن از سال 1397 تا 1399 زمان برده است. پیش از این دزفولی با مستندهای روزهای خرداد، داستان ناتمام یک حزب، معمای سی 130 و ... بررسیهای تاریخی را درباره مقاطع مهم کشورمان انجام داده بود.