شصت و یکمین مجمع عمومی رادیووتلویزیونهای آسیا-اقیانوسیه در شهر استانبول کشور ترکیه برگزار شد. جشنواره «ای بی یو» معتبرترین جشنوارههای رادیویی و تلویزیونی است که هر سال با حضور تولیدات رادیویی و تلویزیونی رسانههای عضو ABU از آسیا و اقیانوسیه در چندین شاخه، از جمله تولیدات تلویزیونی، مستند، دراما، رادیو و بخش دیجیتال برگزار و جوایز برگزیدگان همزمان با مجمع عمومی اهدا میشود.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، دوره اخیر که از تاریخ 27 مهر تا دوم آبان و با شعار «پیوند هوش مصنوعی، پخش رسانهای و جامعه» برگزار شد، اهداف مختلفی را در بر میگرفت. بررسی راهکارهای بهرهمندی از فناوریهای جدید در ارائه محتوای برودکست و مدیریت صحیح در سازوکارهای پیادهسازی و بهرهگیری از فناوریهای نوین در اجرا از اهم اهداف دوره شصت و یکم ABU بود.
در این دوره، معاونت برونمرزی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران علاوهبر ارسال آثار منتخب، نمایندگانی در بخش داوران جشنواره و سخنرانی نیز داشت.
سیامک کاکایی، پژوهشگر و فعال رسانه، مدیر پیشین کانال کردی و مشاور کنونی شبکه جهانی سحر و فاطمه جواهرساز، مدیر کانال انگلیسی شبکه آیفیلم، بهعنوان اعضای هیئتداوران مقدماتی جشنواره رادیو و تلویزیونهای ABU و حسین شیخیان، مدیر شبکه سحاب معاونت برونمرزی، بهعنوان سخنران در دور نهایی حضور داشتند.
بهمناسبت برگزاری دوره اخیر و آشنایی با آخرین استانداردهای برنامهسازی در رسانههای دیداری و شنیداری کشورهای عضو، با نمایندگان معاونت برونمرزی حاضر در این رویداد مهم همراه شدیم تا با آخرین دستاوردهای فنی و برنامهسازی آشنا شویم.
سیامک کاکایی، پژوهشگر رسانه و عضو هیئتداوران مقدماتی جشنواره ABU
لزوم بازنگری در ساخت آثار و برنامهها
سیامک کاکایی، پژوهشگر، فعال رسانه، دکتر در روابط بینالملل، مدیر پیشین کانال کردی و مشاور مدیر شبکه سحر، بهعنوان یکی از داوران اجلاس ABU در دور مقدماتی حضور داشت که در گفتوگویی کوتاه درخصوص نحوه انتخاب آثار و فضای کلی رسانههای کشورهای عضو سخن گفت.
کاکایی گفت: من بهعنوان یکی از چهار داور بخش رسانههای دیجیتال برای دوره مقدماتی انتخاب شدم و داورانی دیگر از کشورهای هنگ کنک، ایتالیا و ژاپن نیز برای انتخاب آثار برتر حضور داشتند.
پژوهشگر و عضو هیئتداوران مجمع اخیر ABU افزود: تعریف رسانههای دیجیتال عبارت است از رسانههایی که تولید، مبادله و توزیع محتوا (متنی و تصویری) در آنها، تنها بهکمک ابزارهای مجهز به پردازشگر دیجیتال میسر باشد، شامل موبایل، اینترنت، سرویسهای مخابراتی، همچنین، رسانههای مبتنیبر حاملهای فیزیکی دیجیتال از قبیل بستههای نرمافزاری رسانهای، بازیهای رایانهای، هنرهای دیجیتالی و مانند آنها که جزئی از رسانههای دیجیتالی محسوب میشوند.
وی ادامه داد: در این دوره، 50 اثر دیجیتال از کشورهای عضو حضور داشتند که هیئتداوران آنها را بررسی کردند. یکی از مهمترین ویژگیهای این دوره در بخش دیجیتال، استفاده محسوس از «هوش مصنوعی» در ساخت و تولید برنامههای تلویزیونی و رادیویی بود که وجه متمایزی به آن داده بود. در برخی از این آثار، هوش مصنوعی در تولید و بازآفرینی برخی از مفاهیم اجتماعی، اسطورهای و تاریخی و نیز در ساخت برنامهها دخالت داشت.
داور بخش مقدماتی مجمع اخیر ABU افزود: در این بخش بیشترین حضور برنامه و تولیدات به کشور چین اختصاص داشت. بدان معنا که این کشور حضور چشمگیری در این بخش داشت و برخی از برنامهها و آثار آنان از کیفیت بسیار خوبی بهرهمند بود.
مشاور مدیر شبکه سحر معاونت برونمرزی افزود: از جمهوری اسلامی ایران هم یک برنامه بهنام «باغ هنر» شرکت داده شده بود که برنامهای رادیویی بود و تهیهکننده تلاش کرده بود تا با بهرهگیری از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در تولید برنامه، خلاقیتی در تولید برنامه ایجاد کند.
کاکایی گفت: فاصله میان برنامهسازان شرق آسیا و غرب آسیا بسیار زیاد است و این نگاهی جدیتر به برنامهسازی رادیویی و تلویزیونی در رسانه ملی را میطلبد و نیز اهالی رسانه باید در بسترهای نوین برنامهسازی حضور یابند و ازطرفی، باید زیرساختهای آن نیز فراهم شود تا ورود تازهای به فضاهای دیجیتال و مجازی داشته باشیم که بخش اصلی مخاطبان رسانه در این سکوها قرار دارند.
کاکایی ادامه داد: به تصمیمگیران و مدیران رسانهملی، در سه بخش داخلی، برونمرزی و استانی پیشنهاد میشود که کارگاههای معتبر آموزشی را در استفاده از روشهای نوین در ساخت آثار رادیویی و تلویزیونی برگزار و کمک کنند تا بهشکل جدیتر به عرصههای دیجیتال در برنامهسازی رسانه ملی ورود کنیم.
فاطمه جواهرساز، مدیر کانال آیفیلم انگلیسی و از داوران منتخب ABU
ارائه پیشنهاد محکوم کردن رژیم صهیونیستی در بیانیه هیئتداوران
فاطمه جواهرساز، مدیر کانال آیفیلم انگلیسی نیز بهعنوان یکی از داوران مجمع اخیر رادیووتلویزیونیهای آسیا-اقیانوسیه از جمهوری اسلامی ایران حضور داشت. با وی همکلام شدیم تا کمی از حال و هوای داوریها و استانداردهای بینالمللی رسانهای باخبر شویم.
فاطمه جواهرساز گفت: این رویداد در چهار روز از تاریخ 10 تا 14 سپتامبر در هتل محل استقرار «آوانته» واقع در «سالانگور» برگزار شد. هتل دارای تالارهای ویژه جلسات بود که جلسات بهمدت چهار روز در این تالارها بهشکل متمرکز از ساعت 9 تا 18 برگزار میشد.
وی افزود: در روز اول مجموعه داوران بخش رادیو و تلویزیون در یک جلسه جمعی با حضور رئیس و مدیران بخش تلویزیون و رادیوی «ای بی یو» خودشان را معرفی کردند و با فعالیت یکدیگر (شبکهها) آشنا شدند. در ادامه، فهرست آثار راهیافته به بخش داوری در حوزه تلویزیون و رادیو مرور شد. داوران بخش تلویزیونی از کشورهای مالزی، برونئی، ترکیه، چین، ژاپن، هنگکنگ و جمهوری اسلامی ایران بودند که من نیز بهعنوان نماینده کشورمان حضور داشتم.
جواهرساز درخصوص برنامهها تصریح کرد: برنامههای رسیده شامل مستند، گزارش خبری، سریال نمایشی، فیلم تلویزیونی، پویانمایی و... بود و تمام کارها دارای استانداردهای بالایی بودند، ازجمله آثار شبکههای تلویزیونی «ان اچ کی» و «تی آر تی» ، که بهلحاظ تولید، ساختار، فرم و انسجام، امتیاز بیشتری داشتند. باتوجهبه اینکه از سازمان، در بخش تلویزیونی دو اثر در میان راهیافتگان به بخش داوری وجود داشت، تلاش کردم تا از همان ابتدا نظر داوران را به این آثار جلب کنم که دو اثر پویانمایی از دانشگاه صداوسیما بود. انتظار میرود برای ادوار بعدی مجمع «ای بی یو»، شبکهها تولیدات فاخر خودشان را در اختیار ادارهکل بینالملل قرار دهند تا در میان آثار شبکههای تلویزونی دیگر اتحادیه، احساس غرور و سربلندی بیشتری کنیم؛ چراکه اعضای دیگر این اتحادیه بهترین آثارشان را برای این رویداد ارسال کرده بودند.
عضو داوران دور مقدماتی مجمع ABU و مدیر کانال انگلیسی آیفیلم افزود: یکی از نکات حائز اهمیت، آثار مستند و خبری بود که با موضوع «غزه» و «فلسطین» توسط شبکههای «تی آر تی» ترکیه و «سی جی تی ان» چین ساخته شده بود. شبکه تی آر تی دو اثر با رویکرد فلسطین داشت که یک اثر از این دو جایزه برد. جمعبندی داوران در (شش مهر) برای داوران نهایی ارسال شد تا موردتأیید نهایی قرار بگیرد.
جواهرساز در پایان گفت: من در پاسخ به ایمیل پیشنهاد کردم که در بیانیه داوران، باتوجهبه آثار مربوط به غزه و فلسطین، حمله ددمنشانه و کشتار بیرحمانه رژیم غاصب صهیونیستی را محکوم کنیم و مقرر شد که مدیر بخش تلویزیون ABU این پیشنهاد را به داوران دیگر اعلام کند تا درصورت موافقت آنها در بیانیه داوری گنجانده شود.