محسن اسلامزاده گفت: شهید سلیمانی پیش از حضور در محور مقاومت و پایهگذاری آن، یک تجربه موفق داشت و آنهم تجربه مواجهه با اشرار در جنوب شرق کشور و امن کردن آن نقطه بود.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، مستند «پاییز پنجاه سالگی» به کارگردانی محسن اسلامزاده در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه مستند سیما پخش میشود.
این فیلم مستند روایتی از دوران فرماندهی شهید سلیمانی در منطقه جنوبشرق کشور است که از زبان محمد جمالی، همراه سالیان دراز شهید سلیمانی و سردار شهید مدافع حرم، بیان میشود.
اسلام زاده با اشاره به زیرمتن مستند "پاییز پنجاه سالگی" و نمایش صحنهای متفاوت از شهید سلیمانی گفت: در این مستند میخواستم دلایل موفقیت شهید سلیمانی در تأسیس و هدایت جبهه مقاومت را واکاوی بکنم. درست است که به این موضوع مستقیما در فیلم اشاره نشده اما استراتژی من از ساخت این مستند همین موضوع بود. معتقدم شهید سلیمانی پیش از حضور در محور مقاومت و پایهگذاری آن، یک تجربه موفق حدفاصل پایان جنگ تحمیلی و فرماندهی نیروی سپاه قدس داشت و آنهم تجربه مواجهه با اشرار در جنوب شرق کشور و امن کردن آن نقطه بود.
وی اضافه کرد: معتقدم کسی که میخواهد در عرصه بینالمللی موفق باشد باید پیش نیاز آن، یعنی کار کردن در جنوب شرق کشور با تمام شرایط خاصی که بر آن حاکم است را پشت سر بگذارد و با درک آن فضا به استقبال تاسیس محوری برود که این روزها اسرائیل و آمریکا را فلج کرده است. در مستند "پاییز پنجاه سالگی" سعی کردم همین موضوع را مطرح و پیگیری کنم. دقت داشته باشید که در آن روزها شهید سلیمانی وارد یک فضای متشنج در جنوب شرق کشور میشود و باید علاوه بر اقدام نظامی، چندین اقدام مکمل دیگر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی انجام بدهد تا بتواند منطقه را امن بکند.
او یکی از دلایل موفقیت حاج قاسم در عرصه بینالمللی را تجربه موفق او در مواجهه با اشرار جنوب شرق کشور دانست و تاکید کرد: اگر شهید سلیمانی چند سال بعد توانست به درستی با جریانات مختلف شیعه و سنی تعامل کند، همه آنها را در زیر یک پرچم بیاورد و برای چنین روزی ساماندهی کند بنابر همین تجربه موفق اوست.
این مستندساز با اشاره به اهمیت و بزرگی کار شهید سلیمانی در جنوب شرق کشور گفت: به نظرم زمانی میتوان به درستی حاج قاسم را درک کرد که به صورت موازی، عملیات آمریکاییها در افغانستان که نزدیک به ۲۰ سال طول کشید را بررسی کنید. کار اصلی او در جنوب شرق خلع سلاح بود و از قضا تلاش عمده آمریکاییها در افغانستان نیز خلع سلاح بود اما آنان هیچ وقت موفق به انجام چنین کاری نشدند اما شهید سلیمانی به راحتی این ماموریت را انجام داد. دلیل این موضوع این بود که او مردم را به خوبی درک میکرد؛ ایجاد امنیت پایدار در منطقه جنوب شرق فقط با اقدامات نظامی میسر نمیشد، بلکه باید قلوب مردم را درک کرد و آنها را قانع کرد. البته طبیعی است که عدهای به راحتی پذیرش نمیکنند و برای آنها باید سراغ اقدام نظامی رفت.
وی خاطرنشان کرد: دقت داشته باشید که همین رویکرد شهید سلیمانی، سالها بعد در دل سیاستگذاریهای سپاه قدس نیز جای میگیرد و آنها با اقناع، ارتباط گیری صحیح و ... موفق میشوند تا نیروهای شیعه و سنی را در لبنان، یمن، فلسطین و ... همراه کنند. چنین نیرویی مزدور نیست و برای پول کار نمیکند، بلکه با اعتقاداتش پیش میرود و به آن افتخار هم میکند. این امر مستلزم یک استراتژی مبتنی بر فرمانروایی بر قلوب مردم است و همین موضوع تبدیل به کلید موفقیت شهید سلیمانی در جنوب شرق ایران و شکلگیری هستههای مقاومت در منطقه میشود.
اسلامزاده درباره بازتابهای جشنوارهای و مردمی مستندش گفت: این مستند بازتابهای بسیار وسیع و متنوعی داشت و در نخستین اکرانش در جشنواره سینما حقیقت، دو سانس بسیار شلوغ را پشت سر گذاشت. خود خانواده شهید بسیار راضی بودند که برایم ارزشمند بود. سینماگران نیز روی خوشی نسبت به فیلم نشان دادند و تدوین آن را دقیق دانستند. موضوع بسیار مهم و جذاب برای من، برقراری ارتباط حسی مخاطب با داستان و سوژه فیلم بود. در مجموع باید بگویم که پاییز پنجاه سالگی تجربه موفقی برایم بود.
او درباره اینکه چرا سراغ ساخت این سوژه رفته است، گفت: در وهله اول، ساخت این فیلم به من پیشنهاد شد؛ آقای زین العابدین مدیر وقت شبکه یک سیما به من پیشنهاد این سوژه را دادند اما بعد از آن ماجرا کمی متفاوت شد. موضوع جنوب شرق دغدغه همیشگی من بود و میخواستم از کار بزرگ او در این منطقه رمزگشایی کنم. بنابراین سعی کردم وقت زیادی برای تولید این مستند بگذارم. از زمان پیشنهاد سوژه تا آغاز ضبط، نزدیک به ۱۴ ماه طول کشید و کل این مدت را درگیر پیش تولید بودم.
اسلام زاده که به تازگی از لبنان بازگشته و طی حضور یک ماهه خود مستندهای متعددی را از شرایط این کشور ساخته است درباره تجربه حضورش در بحبوحه جنگ گفت: حضور یک ماهه در لبنان مثل یک خواب و رویا آمد و رفت. وسط جنگ بودن سختیها و خطرات خاص خودش را دارد؛ من دلم را در آنجا جا گذاشتم و برگشتم چرا که مقاومت را در چشم تک تک مردم میدیدم. میتوانم بگویم در رفتار و کردار و گفتار مردم ذرهای شکست یا سر خم کردن ندیدم؛ حتی بعد از زمانی که شهر بمباران شد و عدهای از مردم چندین نفر از اعضای خانواده خود را از دست داده بودند.
وی ادامه داد: وقتی به آنها میگفتیم شما قهرمان هستید، میگفتند: «نه ما به وظیفه خودمان عمل میکنیم و مطمئنیم که پیروزی نزدیک است.» دوست داشتم بیشتر در آنجا بمانم اما به دلیل اینکه فیلم میساختم، باید برمیگشتم و پیامشان را به مردم میرساندم. هر کسی که به آنجا برود متوجه میشود که این مردم شکست نمیخورند. خیلیها دوست دارند به لبنان ضربه بزنند اما فضای آن بسیار با ثباتتر از رژیمی است که تمام جبهه کفر پشتش آمدهاند.
براساس این گزارش، مستند «پاییز پنجاه سالگی» امشب دوشنبه ۷ آبان ماه ساعت ۲۱ روی آنتن میرود و بازپخش آن فردا سهشنبه ۸ آبان ساعت ۹ صبح و ۲۴ خواهد بود.