جلسه شورای فرهنگی این هفته رسانه ملی به تبیین شخصیت عوامفریب و بیکفایت رضاشاه اختصاص داشت و نقش رسانه ملی را در بازنمایی واقعیات، بهخصوص در سریالهای تاریخی مهم و اثرگذار دانست.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، در ابتدای این جلسه، وحید جلیلی، قائممقام رئیس رسانه ملی با اشاره به اتفاقات هفته گذشته گفت: یحیی سنوار، بزرگمرد جهان اسلام، اسطوره مقاومت و الگوی معنویت و مبارزه بود که به یکی از نعمتهای مقاومت در طول تاریخ تبدیل و جاودانه شد.
قائممقام رئیس رسانه ملی ادامه داد: همکاران، متناسب با تحولات منطقه، پوشش رسانهای خوبی انجام دادند و در رسانه ملی الگویی از مقاومت ارائه شد که حتی خودمان هم فکرش را نمیکردیم انقلاب اسلامی در این تراز، انسانهای شریفی را تربیتکرده باشد که در برابر ظلم اینگونه مقاومت کنند.
تبیین ضرورت برگزاری متمایز یومالله ۱۳ آبان امسال و چهار آبان، سالروز سخنرانی تاریخی امام خمینی (ره) علیه قانون کاپیتولاسیون و محور قرار دادن جنایات آمریکا و همراهی آن با رژیم اسرائیل غاصب در جنگ غزه و مردم لبنان در راهپیمایی ۱۳ آبان، از دیگر محورهای این نشست بود.
در ادامه، حامد سروری، پژوهشگر تاریخ، با اشاره به اینکه با بررسی آثار تلویزیونی ساختهشده در دهههای اخیر میتوان این استنباط را داشت که رسانه ملی در نشان دادن جنایات و بیکفایتی پهلوی اول حضور کمرنگی داشته است، گفت: در اغلب سریالها فضا به بهترین شکل ممکن بازسازی میشود؛ خیابانهایی که تمیز است و افرادی که با لباسهای تمیز و نو جلوی دوربین ظاهر میشوند.
وی افزود: مخاطبان با دیدن سریالهایی چون «طوبی»، «کلاه پهلوی»، «سرزمین مادری» و... دوست دارند در آن فضا و تاریخ میبودند؛ اما واقعیت این است که در شهرک سینمایی واقعیتهایی چون زاغهنشینها و حلبیآبادها به تصویر کشیده نمیشود.
سروری با نمایش عکسهایی از سریالهای تازهساختهشده گفت: در آثاری که در سالهای اخیر ساخته شده است، زندگی روتوششدهای از آن تاریخ را میبینیم که با واقعیتها فاصله دارد.
وی افزود: ظاهربینی و اخذ ظواهر فرهنگ و تمدن غرب، عدم درک صحیح از غرب، تشدید نابرابری ثروت بین روستائیان و تهرانیها با سایر شهرها، در روایتهای تاریخی ما مغفول مانده است.
سروری سادهانگاری در تاریخ را شایسته ندانست و تصریح کرد: وقتی به عمق زندگی مردم میرویم، میبینیم که خیلی چیزها دیده و بیان نشده و نمیشود. علت این سادهانگاریها این است که در روایتهای تاریخی، نگاه سیاسی وارد شده است و همانطور که میدانیم، این نوع نگاه تاریخ را تحتتأثیر قرار میدهد. جا دارد پژوهشگران و رسانه پایکار بیایند و واقعیتهای تاریخ را بازنمایی کنند.
وی افزود: در تاریخ مصادیقی چون صنعتیسازیِ ناکام و تبدیلشدن به حاشیه اقتصاد آلمان، اجرای طرحهای پرسروصدا و دهانپرکن، بیتوجهی به آموزش و سوادآموزی عمومی و بیسوادی ۹۰درصدی مردم ایران را داریم که باید بهدرستی به آنها پرداخته شود. وضعیت اسفناک بهداشتی و آب آشامیدنی شهرهای مهم و بزرگی همچون اصفهان، شیراز و حتی تهران، از دیگر فجایع آن مقطع تاریخ است که جای پرداختن ریشهای به این موضوعات در رسانه ملی وجود دارد.
سروری به کوچ اجباری ایرانیها در دوران پهلوی اول اشاره کرد و گفت: هویتسازی نژادپرستانه و دیکتاتورمآب، ضدیت با مذهب جامعه ایرانی، توسعه اجتماعی نابرابر، برخورد خشونتبار با اقوام و کشف حجاب وحشیانه باعث شد که برخی از اقوام ایرانی مجبور به ترک وطن شوند و به کشورهای همجوار کوچ کنند.
این محقق تاریخ درخصوص ناتوانی سیاست خارجی رضاشاه تصریح کرد: ناتوانی در ایجاد سیاست خارجی متوازن بین قدرتهای متخاصم جهانی و واگذاری سه منبع اصلی ثروت ایران به قدرتهای بزرگ؛ نفت به انگلیس، شیلات و خاویار به روسیه و میراث تاریخی به آمریکا، ازجمله ناتوانیهای سیاسی رضاشاه است.
در ادامه این جلسه، جلیلی گفت: درباره واقعیت تاریخی دوران رضاشاه نگاه روشن و پژوهش دقیق در کارگروه تاریخ پهلوی به شیوه درستی شکل گرفته است و امیدوارم همکاران رسانه ملی در بخشهای مختلف بتوانند با رجوع به این اسناد و پژوهشها کارهای خوبی بسازند.
شورای فرهنگی رسانه ملی که تاکنون 131 نشست اندیشهورزی را با دعوت از چهرههای دانشگاهی، حوزوی و صاحبمنصبان فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از سر گذرانده است، با هدف همافزایی و تبیین راهبردهای فرهنگی رسانه ملی در دوره تحول، دوشنبههای هر هفته با حضور مدیران و برنامهسازان سازمان صداوسیما تشکیل جلسه میدهد.