به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، با توجه به تجربیات گذشته شورای سیاستگذاری سلامت سازمان در مقابله با انتشار بیماریهای واگیر همچون آنفلوانزا در موج اول انتشار این ویروس در چین، تولید اینفوگرافیک و موشنگرافیکهای آموزشی، محور برنامهسازی قرار گرفت. بهمرور و با انتشار فیلمهای کوتاه آموزشی در مراکز تحقیقاتی دنیا این فیلمها دوبلهشده و در اختیار شبکههای مختلف قرار گرفته است.
به دنبال اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وجود بیماری کرونا در ایران بیش از 10 مورد اینفوگرافیک، موشنگرافیک و مجموعه کامل زیرنویس در اختیار شبکههای سیما قرار داده شد.
این مطالب شامل آموزش راههای خودمراقبتی و ایمنسازی بدن و افزایش بهداشت فردی و اجتماعی است و اکنون از تمام شبکهها پخش میشود. شورای سیاستگذاری سلامت آخرین مطالب آموزشی را بهصورت اینفوگرافیک و موشنگرافیک برای پخش از شبکههای صداوسیما تولید کردند.
به دنبال شیوع ویروس کرونا در جهان، مراکز معتبر جهانی پویانماییهای آموزشی تولید کردهاند که برای مخاطبان جذاب و دیدنی است. ازاینرو این شورا با همکاری واحد دوبله سازمان تعدادی از این آثار فیلمها را دوبله کرد و در اختیار شبکهها قرارداد. ازجمله این فیلمها و پویانماییها میتوان به «۱۱ مورد باورهای غلط رایج در بین مردم»، «آنچه باید در مورد ویروس کرونا بدانیم»، «علل و علائم، تشخیص و درمان و آسیبشناسی بیماری کرونا»، «چه کنیم که به کرونا مبتلا نشویم» و «اگر در خانواده فردی دچار کرونا یا سرماخوردگی شد، چهکار کنیم» اشاره کرد.
تبلیغ پویش ملی «#کرونا_را_شکست_میدهیم»
بخشهای مختلف خبری تلویزیون، بستههای ویژهای با همین عنوان طراحی کردهاند و به رسالت آگاهیبخشی، روشنگری و رفع نگرانیهای مخاطبان میپردازند.
جلسات شورای سیاستگذاری سلامت با حضور نمایندگان بخشهای مختلف سازمان به طور منظم و مستمر برگزار شد و نتایج آن به بخشهای مختلف اعلام گردید.
معاونتهای پیام بهخصوص سیما، صدا و استانها جدول پخش متنوعی ارائه کردند که با پخش برنامههای سرگرمکننده و مفرح، فضایی شاد و دور از اضطراب را برای بینندگان فراهم آورند.
در استانها چه خبر؟
در پی شیوع ویروس کرونا در کشور، برنامهها و جدول پخش شبکههای رادیویی و تلویزیونی مراکز استانها هم تغییر کرد و اقدامات متنوعی بهمنظور افزایش آگاهی از ابعاد این بیماری، اطلاعرسانی و آرامش بخشی صورت گرفت. این اقدامات از ابتدای اسفند آغاز شد که شامل اطلاعرسانی، ارائه راههای پیشگیری و ایجاد آرامشبخشی بود.
در حوزه اطلاعرسانی، ارتباط با مدیرکل و معاونان دانشگاه علوم پزشکی هر استان و دعوت ایشان به برنامههای مختلف، اطلاعرسانی مستمر از وضعیت بیماری در هر استان، پخش زیرنویسهای خبری، تهیه گزارش از مسئولان در خصوص وضعیت مبتلایان و درمانشدگان ازجمله اقدامات در این حوزه بود.
در حوزه ارائه راههای پیشگیری، میتوان به حضور پزشکان فوق تخصصی در برنامهها، آموزش مسائل بهداشتی به همه سنین بهخصوص کودکان، ساخت اینفوگرافیک درباره کرونا و پخش در برنامهها، پخش بخشهای آموزشی و رعایت بهداشت عمومی و نحوه جلوگیری از کرونا اشاره کرد.
در بخش آرامشبخشی نیز در پلاتو مجریان علاوه بر اطلاعرسانی، اقدامات امیدآفرین و آگاهیبخش در دستور کار قرار گرفت. روشنگری در خصوص شایعات درباره کرونا و راههای غلبه بر اضطراب نیز در جدول پخش گنجانده شد؛ اما با اعلام تعطیلی مدارس و دانشگاهها در برخی استانها، صداوسیمای این استانها نیز، تغییراتی در جدول پخش خود ایجاد کردند که شامل تقویت بخشهای فیلمهای سینمایی، بخشهای طنز و برنامههای کودک و ایجاد فضای سرگرمکننده در برنامههای روزانه صبحگاهی بود.
معاونت سیاسی: مانند همیشه در میدان خبر
معاونت سیاسی بهعنوان مهمترین بازوی خبری رسانهملی مانند همیشه نقشی تعیینکننده در اطلاعرسانی، پیشگیری و آرامش داشته و دارد. در بخشهای خبری 14 و 21 شبکه یک سیما، استودیوی ویژه مبارزه با بیماری کرونا برپا شده است. ابعاد مختلف بیماری در بخشهای مختلف خبری مورد توجه قرار گرفته است. نمونه شاخص این پرداخت را در گفتوگو با حریرچی معاون وزارت بهداشت میتوان دید. حضور حریرچی در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو و حواشی آن، مانند مبتلا شدن وی به ویروس کرونا، باعث شد تا بهمنظور حفظ سلامت همکاران معاونت سیاسی، استودیوی این برنامه، ضدعفونی و گندزدایی شود. در اکثر بخشهای خبری ارتباط زنده با مسئولان وزارت بهداشت در دستور کار قرار گرفته است. گزارشگران خبرگزاری صداوسیما نیز، دهها بسته خبری را در قالبهای گوناگون روانه آنتن کردهاند.
شبکه خبر مانند همیشه جایگاه اطلاعرسانی خود را در این حوزه دارد. تحریریههای مختلف این شبکه پیدرپی در حال بهروزرسانی آخرین اخبار کرونا هستند.
شبکه یک: سرگرمی در تعطیلات کرونا
شبکه یک سیما در برنامههای مختلف و با دعوت از مسئولان ذیربط، پزشکان و کارشناسان امور، اقدام به اطلاعرسانی برای پیشگیری از این بیماری کرده است. برنامه «نگاه یک» با دعوت از مدیران و معاونان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی در خصوص این بیماری گفتوگو کردند.
برنامههای «صبحبهخیر ایران» و «سیمای خانواده» نیز با دعوت از کارشناسان و متخصصان درباره بیماری کرونا گفتوگو کردند. همچنین با تعطیلی مدارس، دانشگاهها، سینماها و برخی اماکن عمومیبه دلیل شیوع ویروس کرونا، شبکه یک سیما برای افزایش فضای نشاط و سرگرمی در تعطیلات با حذف برخی برنامههای روزانه، چند برنامه سرگرمی محور روانه آنتن کرد و سریال «خانهبهدوش» و مسابقه ادا بازی «خندوانه» را در جدول پخش خود قرار داد. در کنار این دو برنامه، نکات و برنامههای سلامت و پزشکی نیز پخش شده است.
بر این اساس هرروز صبح ساعت 9:30 یک فیلم سینمایی طنز پخش میشود و علاوه بر سریال محبوب و خاطرهانگیز «خانهبهدوش» در ساعت ۱۷ و «خندوانه» در ساعت 9:30 مسابقه «سبقت» نیز هر شب ساعت 23:15 روانه آنتن شده است.
شبکه دو: آموزش از راه دور در تعطیلات
مدیر شبکه دو تلویزیون اعلام کرد که در صورت اعلام ضرورت ادامهدار شدن تعطیلی مدارس به دلیل پیشگیری از شیوع «کرونا» این شبکه آمادگی لازم را برای آموزش از راهدور دانشآموزان دارد.
با توجه به رویکردهای تخصصی شبکه دو سیما، این شبکه در حوزه خانواده و مدرسه، اقداماتی انجام داد. با توجه بهاحتمال تعطیلی بلندمدت مدارس به دلیل ملاحظات پیشگیرانه در مقابله با ویروس کرونا، این شبکه اقدام به آموزش از راه دور خواهد کرد.
همچنین با توجه به اهمیت آموزش دانشآموزان از طریق رسانه ملی، این بحث نهفقط در سطح شبکه، بلکه در سطح کلی رسانه مطرح خواهد شد و بهصورت مسئلهای کلان درباره آن مصلحتاندیشی خواهد شد. یکی از مأموریتهایی که شبکه دو در کنار خانه و خانواده به آن توجه دارد، بحث سلامت و بهداشت خانوادههاست که برنامه «عصر خانواده» در دو هفته جاری به آن میپردازد.
شبکه سه: طبیبی برای کرونا
شبکه سه سیما نیز با توجه به تعطیلی مدارس و دانشگاهها و وضع پیشآمده ناشی از بیماری کرونا در کشور، جدول برنامههایش را تغییر داد. این تغییرات بر اساس نیاز مخاطب بوده است تا فضای شادی برای او فراهم شود. تکرار سریال طنز «مرد هزارچهره» ازجمله مجموعههایی است که از این شبکه پخش شده است. علاوه بر پخش سریال، در ایام پایانی سال جاری نیز بهصورت روزانه فیلمهای طنز سینمای ایران از شبکه سه پخش خواهد شد.
«مرد هزارچهره» هرروز ساعت ۱۴ و فیلمهای طنز سینمایی ساعت ۱۵ از شنبه تا پنجشنبه روی آنتن شبکه سه خواهد رفت. برنامه «طبیب» نیز بهطور اختصاصی هرروز با دعوت از کارشناسان پزشکی علاوه بر اطلاعرسانی درباره این بیماری بر پیشگیری از این ویروس تأکید میکند و برای جلوگیری از ابتلا به کرونا مباحث تخصصی را مطرح میکند.
شبکه چهار: توقف چرخ ویروس کرونا با چرخ
برنامه «چرخ» روزهای، یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه، از ساعت 19 بهصورت اختصاصی با بررسی بحران ویروس کرونا روی آنتن شبکه چهار میرود. این مجله تصویری مهمترین اخبار این بحران را با نگاهی تخصصی و به زبانی ساده و با حضور کارشناسان، استادان دانشگاه و نخبگان بررسی و واکاوی میکند.
حضور مدیران روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارتخانههای مرتبط با بحث ویروس کرونا ازجمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و گفتوگو با مینو محرز، عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی درباره شیوع ویروس کرونا در ایران مهمترین بخش این برنامه به شمار میرود.
شبکه پنج: در تعطیلات کرونایی فیلم ببینید
واحد تأمین برنامه شبکه پنج سیما با توجه به تعطیلی مدارس و دانشگاهها در پی شیوع بیماری کرونا ویروس، با هدف سرگرمی و ایجاد نشاط در خانوادهها تا هفتههای پایانی اسفند هرروز یک فیلم سینمایی و پویانمایی برای مخاطبان خود پخش میکند.
مخاطبان این شبکه هر روز صبح ساعت 9 شاهد پخش یک فیلم سینمایی خواهند بود، ازاینرو تکرار برنامه «به خانهبر میگردیم» پخش نمیشود. همچنین این شبکه هرروز یک پویانمایی سینمایی را ساعت 13:30 برای مخاطبان پخش میکند.
برنامه «به خانه برمیگردیم» که برنامهای ترکیبی زنده از گروه خانواده و کودک است، با دعوت از کارشناسان و صاحبنظران حوزه پزشکی، به موضوع ویروس کرونا در کودکان، سالمندان و خانوادهها میپردازد.
شبکه آموزش دست به کار شد
این شبکه در راستای اهداف تعیینشده خود اقدام به آموزش دروس مقاطع تحصیلی در اوقات مختلف شبانهروز نموده است.
طبق برنامهریزیهای انجام شده در این شبکه و بنا به اعلام احمدیافزادی، مدیر شبکه آموزش از صبح امروز 10 اسفند ارائه درسها آغاز میشود.
بنا به گفته احمدیافزادی روزانه 4 ساعت به ارائه دروس میپردازیم که در بخشهای 25 تا 30 دقیقهای است تا خستهکننده نباشد. ضمن اینکه این کلاسها به صورت زنده ارائه میشود. جدول پخش این برنامهها هم از طریق سایت خبرگزاری صداوسیما و سایت شبکه آموزش قابل دریافت است.
پخش برنامهها در مرحله اول تا 15 فروردین ادامه دارد و در 7 روز است اما در صورت الزام تا پایان سال تحصیلی ادامه خواهد داشت.
شبکه سلامت: مثبت نگاه کنیم
با شیوع بیماری در کشور و اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنامههای زنده شبکه سلامت دستبهکار شدند و بهصورت مستمر به این موضوع پرداختند.
برنامه «مثبت سلامت» در هر قسمت با یکی از مسئولان و پزشکان مجرب در رشتههای گوناگون گفتوگو و ابعاد مختلف این بحران را از دیدگاه متخصصان امر بررسی میکند. بهعنوانمثال در گفتوگو با روانشناسان، اضطراب و وحشتزدگی مردم را به بحث میگذارد یا با برقراری ارتباط تلفنی با متخصصان تغذیه، مطالب همرسانی میشود و آنها را در شبکههای اجتماعی بررسی میکند. این برنامه مکرراً با مدیر روابط عمومی و سایر مدیران ارشد این وزارتخانه در تماس است و آخرین اطلاعات و آمار را جویا میشود و بهعنوان رسانهملی، مطالبات و سؤالات مردم را پیگیری میکند.
علاوه بر برنامههای «ضربان»، «ایران فعال» و «صبح عالی» برنامه «دوربین سلامت» نیز در گزارشهای متعدد مطالبات مردم و شهروندان را پیگیری میکند و پاسخ مسئولان را جویا میشود.
بسیج همه شبکهها در برابر کرونا
شبکه قرآن و معارف سیما هم به نیت سلامتی هموطنان اقدام به پویش قرائت سوره حمد کرده است که با استقبال کمنظیر مخاطبان مواجه شده است.
شبکه کودک نیز با برنامههای جذاب تلاش میکند تا مخاطبان کودک و نوجوان را در خانه بنشاند.
جدول پخش شبکه نمایش نیز با فیلمهای سینمایی جذاب، نقش مهمی در جذب مخاطبان دارد تا مردم کمتر از منازل خویش خارج شوند.
شبکههای دیگر نیز مانند افق، ورزش، نسیم و... با زیرنویسهای دقیق و همینطور پخش بخشهای مختلف خبری و آموزشی در تلاشند تا نقشی در مبارزه با کرونا داشته باشند.
اقدامات پیشگیرانه مرکز تولید فنی سیما
با توجه به ورود ویروس کرونا به کشورمان و لزوم رعایت موارد و نکات بهداشتی، مرکز تولید فنی سیما برای جلوگیری از انتشار، با برگزاری جلسه با مدیران این مرکز، بر رعایت دستورالعملهای سراسری برای ضدعفونی همه واحدهای فنی و تولید و لزوم توجه به نکات بهداشتی که ظرف این چند روز گذشته از طریق مسئولان پزشکی آموزش داده تأکید کرده است.
ازآنجاکه واحدهای فنی و پخش از مجموعههایی است که بدون تعطیلی در طول شبانهروز در حال کار هستند، همه همکاران فنی که مسئول تجهیزات، راهاندازی و خدماتدهی به عوامل تولید و پخش هستند، موظف شدهاند تمام تجهیزات و دستگاهها را در نوبتهای مختلف مطابق دستورالعمل بهصورت روزانه و در چند نوبت ضدعفونی کنند. بهعنوانمثال میکسرهای تصویر و صدا و دوربینها (تجهیزات استودیویی) ازجمله اشیایی است که همکاران مختلف در طی شبانهروز و در نوبتهای مختلف با آن کار میکنند، رعایت موارد بهداشتی و ضدعفونی کردن آنها از اولویتهای مهم است.
همچنین همکاران واحد رپرتاژ و واحد سیار که در خارج از سازمان در حال انجاموظیفه هستند نیز شامل دستورالعمل اجرایی رعایت موارد بهداشتی و ضدعفونی شدهاند. علاوه بر اقدامات لازم و پیشگیرانه در داخل استودیوهای تولید، پخش و واحد رپرتاژ، پذیرش عمومیبرای بازدید از شهرک تلویزیونی سینمایی ایران هم تا اطلاع بعدی تعطیلشده است، اما برای واحدهای ستادی و همچنین برخی گروههای فیلمبرداری مستقر در این شهرک که بهواسطه نوع کارشان همچنان به کار خود ادامه میدهند رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی تمام تجهیزات به جدیت پیگیری میشود.