به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، موسیقی نقش و کاربرد گستردهای در رادیو دارد؛ بهگونهای که تصور رادیو بدون موسیقی تقریباً غیرممکن است. «صباهنگ» عنوان یکی از برنامههای موسیقیمحور پرمخاطب رادیوست که در فضایی متفاوت راهی آنتن میشود.
این برنامه از قدیمیترین برنامههای رادیو صباست که برای اولین بار با پخش موسیقیهای درخواستی همراه مخاطبان شد و باتوجهبه استقبال مخاطبان و رویکرد آن این برنامه، بیش از 10 سال است که بهشکل روزانه در جدول پخش رادیو صبا قرار دارد.
«صباهنگ» در این مدت برای دوری از تکرار، دستخوش تغییرات بسیاری شد و هماکنون فصل جدید آن بهتهیهکنندگی آزاده شاهرخمهر هرشب ساعت 21 تقدیم مخاطبان میشود.
آزاده شاهرخمهر، تهیهکننده
مجالی برای طبعآزمایی نوشاعران
شاهرخمهر دراینباره توضیح داد: «صباهنگ» برنامه موسیقیمحوری است که در ۶۰ دقیقه علاقهمندان موسیقی، با سلیقههای متنوع و رده سنی گوناگون را روی موج اف ام، ردیف ۱۵.۵ مگاهرتز نگه میدارد.
وی افزود: این برنامه در این فرصت با پخش موسیقی و ترانههای مختلف پاپ، سنتی و محلی، با هدف اطلاعرسانی در حوزه موسیقی و آموزش شعر و شاعری تقدیم مخاطبان میشود و شنوندگان با سرودن شعر و شعرخوانی درباره موضوعهای روز جامعه، این برنامه را همراهی میکنند.
شاهرخمهر «تیتراژهای ماندگار»، «گرامافون»، «نغمهساز»، «آشنایی با موسیقی»، «خنیاگران»، «سازهای محلی» و «نت عاشقی» را از بخشهای متنوع این برنامه برشمرد و توضیح داد: هر هفته درخصوص تیتراژهای ماندگار، میزبان هنرمندان و آهنگسازان تیتراژهای ماندگار میشویم و درباره نحوه ساخت و دلایل ماندگاری این تیتراژها با آنها گفتوگو میکنیم. در بخش دیگر، تیتراژها و ترانههای خاطرهساز را به مخاطبان تقدیم و با آنها خاطرهبازی میکنیم. بخش «گرامافون» را تقدیم مخاطبان پابهسن گذاشته میکنیم و داستان ترانههای دهه 1320 تا 1340 را روایت میکنیم. بخش «نغمهساز» مختص معرفی آهنگسازهای معروف و آثارشان است. «خنیاگران» عنوان آیتم ویژه معرفی استادان موسیقی محلی است که در آن به جایجای ایران سفر میکنیم و در گفتوگویی کوتاه، استادان موسیقی محلی و آثارشان را معرفی میکنیم و در سفر موسیقایی دیگری، رضا مهدوی سازهای ایرانی نقاط مختلف کشور را به مخاطبان معرفی میکند.
رضا مهدوی، کارشناس برنامه
وظیفه رسانه ملی است مخاطب را با موسیقی اصیل پیوند دهد
رضا مهدوی، کارشناس موسیقی این برنامه نیز درباره آشنایی مخاطبان «صباهنگ» با موسیقی و سازهای محلی عنوان کرد: در همهجای دنیا موسیقی به دو دسته «شهری» و «روستایی» تقسیم میشود؛ ولی در ایران بهواسطه اقوام و طوایف مختلف و آیینها و مراسم متنوع، متناسب با فرهنگ و مذهب ما، موسیقی انواع گستردهای دارد که باید هر ایرانی حداقل با نام این سازها آشنا باشد. موسیقی دستگاهی ایران برگرفته از همین موسیقی قومی و محلی است.
وی افزود: بهنظرم، رسانه ملی وظیفه دارد زمینه شناختی اولیه برای مخاطبان درباره این نوع موسیقی را فراهم کند. در همین راستا، برنامه «صباهنگ» متناسب با رویکرد برنامه و مأموریت شبکه در فضایی متفاوت و بهزبان ساده، شنوندگان را با این نوع موسیقی و سازهای آن آشنا میکند.
صادق شیخزاده، مجری-کارشناس
موفقتر از برنامههای تخصصی آموزش موسیقی
صادق شیخزاده هم در «صباهنگ» بهشکل کوتاه، نکاتی درباره اصول اولیه موسیقی و ترانهسرایی به مخاطبان ارائه میکند. وی درباره این بخش توضیح داد: اتفاقی که در برنامه موسیقیمحور «صباهنگ» رخ میدهد، ترویج موسیقی و فرهنگ اصیل ایرانی است. ما در این برنامه تلاش میکنیم در یک بخش با عنوان «یک برش موسیقی» مخاطبان را با اصطلاحات اصلی موسیقی آشنا کنیم. این حداقل چیزی است که یک برنامه تخصصی موسیقایی میتواند به شنونده یک نغمه ارائه دهد و مخاطب را با تاریخچه، کاربرد و تکیهکلامهای نغمهها آشنا کند. ما در این برنامه بعداز شنیدن یک نغمه، با زبان ساده نقد و بررسیاش میکنیم تا مخاطب با آگاهی بیشتر آن نغمه را به یاد بسپارد.
این استاد موسیقی درباره آموزش در برنامه «صباهنگ» یادآور شد: باتوجهبه بازخوردهایی که از مخاطبان دریافت کردهایم، متوجه شدیم که این برنامه در فرصت کوتاهی که به آموزش موسیقی اختصاص داده است، بسیار موفقتر از برنامههای تخصصی آموزش موسیقی عمل کرده است.