به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، در ابتدای این نشست که با اجرای سیاوش صفاریان پور همراه بود، مدیر شبکه رادیویی جوان ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع نخبگان علمی این جلسه افزود: قرار بود امروز در خدمت رئیس محترم رسانه ملی و معاونت صدا هم باشیم که به دلیل شرایط خاصی که شب گذشته در لبنان رخ داد و جلسات غیرمترقبهای که پیش آمد از حضور در این جلسه عذرخواهی کردند.انتخاب رویکرد محوری برای رادیو جوانوحید اسدی اظهار کرد: از حدود یک سال پیش در جلسات و اتاقهای فکر شبکه رادیویی جوان به دنبال این موضوع بودیم که محتوای اصلی و محور برنامههای این شبکه با مخاطبان اختصاصی چه چیزی باشد. از بین مباحثی مثل حوزههای ورزشی، فرهنگی، اجتماعی و... آن چه بیشتر مدنظر قرار گرفت بحث علم و فناوری بود. بنابراین قرار شد برنامههای اصلی شبکه را با محوریت علم، فناوری و پیشرفتهای علمیبا اولویت نخبگان و دانشمندان جوان قرار دهیم. در همین راستا، برنامههای متنوعی در جدول پخش شبکه قرار گرفت و برنامههای جاری در این حوزه نیز بازتعریف و تقویت شد.وی افزود: ایجاد «باشگاه رادیویی دانشمندان» جوان نیز با هدف ترویج همین محورها در یک قالب مشخص صورت گرفت. این باشگاه میتواند بسترساز حضور پررنگ نخبگان علمی در رسانه پرمخاطب رادیو و شبکه رادیویی جوان باشد. برنامه ما این است که جلسات مستمر اعضای باشگاه در سطوح مختلف تداوم داشته باشد و خروجی این باشگاه به تقویت برنامههای علمیشبکه و طراحی برنامههای جدید و موثر باشد.
در ادامه این نشست، رئیس دانشگاه شهید بهشتی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای حملات شب گذشته رژیم صهیونیستی به منطقه ضاحیه بیروت گفت: دو مفهوم«جوان» و «دانشمند» که در عنوان این باشگاه آمده است معنای بسیار مهم و خاصی دارد. ما پیش از انقلاب اسلامی هم دانشمندان بزرگی در علوم مختلف در کشور داشتیم. با این حال آن چه در پس از انقلاب رخ داد، پدیده «عمومیشدن دانش» بود.
محمودرضا آقامیری افزود: ما اکنون چهار میلیون نفر یعنی چهار برابر کشور قطر دانشجو داریم. در حالی که در سال ۱۳۵۷ که من وارد دانشگاه شدم، بیست هزار دانشجو را داشتیم. زمانی بود که به غیر از چند دانشگاه تهران و در چند رشته محدود مقطع کارشناسی ارشد داشتیم. البته این عمومیکردن علم و فناوری اشکالات خاص خود را هم دارد و من منکر آن نیستم اما در مجموع وضعیت علم و فناوری در کشور ما نسبت به آنچه در آستانه انقلاب داشتیم قابل مقایسه نیست.
«جوان» و «دانشمند»؛ دو مفهوم مهم در نامگذاری یک تشکلوی عنوان کرد: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامیبر همین دو مفهوم «جوان» و « دانشمند» تاکید فراوانی داشتند. حکمت تاکید ایشان بر نقش آفرینی جوانان به این خاطر است که جوانان در گسترش علم و فناوریهای نوین، هسته اصلی حرکت و پیشرفت هستند. ما در فناوریهای نوین که در کم رنگ بودند قدم های بزرگی برداشتهایم. ما در اغلب رشتههای نوین مثل نانوفناوری، بیو فناوری، هوافضا، علوم شناختی، رباتیک و... جزو ۱۰ یا حتی پنج کشور اول جهان هستیم. در حالی که در علوم سنتیتر مثل فیزیک، صنایع خودروسازی، پیشرفت چندانی نداشتیم. این نشان میدهد که حضور جوانان متخصص و علاقهمندی در این رشتهها چقدر میتواند موثر باشد. من در رشته تخصصی خودم یعنی فیزیک هستهای میبینم که میانگین سن متخصصان و دانشمندان ما بین ۲۵ تا ۳۷سال است. این در حالی است که در این حوزه و یا در عرصههای مثل علوم هوا و فضا که واقعا رشته پیچیده و سنگینیمحسوب میشود. ما کارهایی را انجام دادهایم که واقعا معجزه و باورناپذیر است.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی افزود: ایجاد این باشگاه زمانی میتواند موثر باشد که پشتوانه حضور پررنگ نخبگان را داشته باشد. ضمن اینکه نباید از مخاطبان هم غافل شد. با توجه به گسترش روزافزون فناوریهای ارتباطی و فضای مجازی باید ببینیم که رادیو چقدرمیتواند برای برنامههای علمی خودش مخاطب داشته باشد. باشگاه رادیویی دانشمندان جوان باید تلاش جوانان در حوزههای مختلف علمی را با روشهای جذاب رسانهای کند.
وی افزود: البته از خطر معرفی کردن باطل هم نباید غافل شویم؛ یعنی گاهی افرادی را معرفی میکنیم که پشتوانه علمی ندارند.اینخطر در بین جوانان بسیار بیشتر است. برای معرفی دانشمندان جوان باید شاخصهای مشخص و استاندارد داشته باشیم. باید خیلی دقت کنیم که چهره سازی بیهوده نداشته باشم، چراکه این وضعیت خطرآفرین و مایوس کننده است. یاس در جامعه علمی از تبعیض ناشی میشود.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی عنوان کرد: ایجاد باشگاه رادیویی دانشمندان جوان خلا بزرگی در عرصه «رسانهای شدن رشد علم و فناوری» را پر خواهد کرد. این حرکت در مسیر جهاد تبیین است. من قبول دارم که نقاط ضعف زیادی هم داریم اما باید غبار یاس را از فعالیتهای دانشگاهی و علمیکشور پاک کنیم. به همه عزیزان خداقوت میگویم. هرچند دوستان ما در صندوق نوآوری و شکوفایی بخش عمدهای از کارهای مربوط به باشگاه را پیش بردهاند، اما دانشگاه شهید بهشتی هم این آمادگی را دارد که برای یک سال میزبان جلسات و گعدههای این باشگاه باشد و اگر در ادامه فعالیت این باشگاه نیاز به کمک یا بسترسازی خاصی باشد، نیز ما در کنار دوستان باشگاه دانشمندان جوان خواهیم بود.
در ادامه این نشست، تعدادی از نخبگان جوان و مدیران حاضر در جلسه به بیان نظرات و پیشنهادات خود درباره فعالیت «باشگاه رادیویی دانشمندان جوان» ارائه دادند. همچنین رمضان وحیدی و عبدالوحید فیاضی دوعضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس سیزدهم نیز در صحبتهای کوتاهی ضمن ابراز خرسندی از شکل گیری این نهاد بر اهمیت توجه به نخبگان جوان و برنامههای مجلس شورای اسلامیبرای حمایت از آنان تاکید کردند.